השבוע, ב"יום שכולו תורה" בכרמיאל העברתי שיעור בנושא 'תקשורת עם הזולת'. את השיעור פתחתי ברעיון מפרשת השבוע, שמהווה יסוד חינוכי חשוב ומתאים גם לשולחן שבת.

פרשת אמור פותחת במילים "אֱמֹר אֶל הַכֹּהֲנִים בְּנֵי אַהֲרֹן וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם לְנֶפֶשׁ לֹא יִטַּמָּא בְּעַמָּיו" (כא, א). מדוע כפלה התורה לשונה והוסיפה את המילים 'וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם'?

רש"י כותב: "להזהיר גדולים על הקטנים", ורבי אלימלך מליז'נסק נחלץ להסביר את דבריו. הוא כותב שכוונתו להזהיר את האנשים הגדולים עם הקטנים, כשהדגש על המילה עם. יש כאן מסר חינוכי חשוב – כשאדם מטיף מוסר לילד או לנער, אל יעשה זאת בצורה ישירה, כדי שהילד לא ייעלב ולא תיפול רוחו. נפשו של ילד עדינה ורגישה והוא עלול להיפגע מהערות או תוכחות. 'אמור – דיבור, ללא פרוט וביאור מהו. במילה 'ואמרת' פירטה התורה.

אז איך עושים זאת? על כך כותב רש"י: יזהיר גדולים עם הקטנים. את המסר העמוק יש להעביר בצורה עדינה ורגישה המתאימה לנפשו של הנער. התוכחה תופנה למבוגר, כשהנער ישמע את הדברים ויבין שדברי המוסר מכוונים גם אליו.

שולחן שבת מהווה מפגש שבועי עם הילדים, ולעיתים מהווה גם הזדמנות להוכיח אותם על מעשים שנעשו. לא בטוח שזהו הזמן והמקום המתאים לכך, אולם אם החלטנו בכל זאת לנצל את המפגש השבועי לתוכחה, כדאי לסגל אופנים עדינים שבהם היא תיאמר.

בשבוע הבא נמשיך בע"ה בכלים נוספים לשולחן שבת.

ועד אז, נאחל לכולנו שבוע רגוע ושקט

הרב חגי ולוסקי

נ.ב.

אם נהנתם, מוזמנים להעביר למכריכם, שיהנו גם הם.

מוזמנים להמליץ למכרים להצטרף למנויים הרבים שמקבלים בכל מוצא"ש כלים המסייעים להפוך את השבת לחוייה משפחתית מיוחדת, בקישור https://chat.whatsapp.com/FzKpbv5NCvK5aIFO9qJSBn

לתגובות ושאלות –  office@shaalti.co.ilאו בוואטסאפ – 052-9453811

 

 

 

 

 

עגלת קניות

רוצים לקבל מסרון יומי לנייד במגוון נושאים?

טעימה מהפרשה

רעיונות ערבים על פרשיות השבוע

שפע רעיונות וחומרים
על פרשיות השבוע ומועדים מחכים לכם

לאן לשלוח?

מלאו את הטופס וקבלו
קבצי הלכה מתומצתים , ברורים ומותאמים.

דילוג לתוכן