מתי עורכים את שולחן השבת? חז"ל ייחסו חשיבות מיוחדת לעריכתו כבר בערב שבת, כדברי הגמרא: "אמר רבי אלעזר: לעולם יסדר אדם שלחנו בערב שבת אף על פי שאינו צריך אלא לכזית" (מסכת שבת דף קיט ע"ב). מצינו גם בדברי הקבלה חשיבות רבה לעריכת השולחן עוד ביום חמישי בערב, או לחילופין ביום שישי בשעות הצהרים.
לעריכת שולחן השבת טרם כניסתה יש כמה יתרונות משמעותיים:
- לעיתים סביב עריכת השולחן מתעוררות מחלוקות בין הילדים (לא בביתנו כמובן, ללא ספק רק אצל השכנים… ?). הן עלולות להיגרר לויכוחים, המשפיעים על האווירה בסעודה. בעריכת השולחן בשעות הצהרים אנו יוצרים "חיץ", ומפרידים בין זמן עריכת השולחן וארגונו לבין הסעודה. גם אם יתגלע ויכוח, יהיה קיטוע וחילוקי הדעות לא ישפיעו במישרין על האוירה בסעודת השבת.
- הילדים הם חלק משמעותי בסעודת השבת וחשוב מאד שיהיו פעילים. כדאי מאד לנצל את העת הזו, שבה הילדים עדיין עירניים ולהתחיל את הסעודה. עריכת השולחן בעת חשובה זו עלולה לגרום, לירידת האנרגיה החיובית ששורה בקרבם בתחילת הערב.
- כשאב המשפחה שב מבית הכנסת [לרוב מלווה בילדיו] ובהתרוממות לאחר תפילות קבלת השבת האווירה בבית מרוממת מאד. כדאי מאד לנצל את האנרגיה החיובית ששורה בבית בעת מיוחדת זו, ולהתחיל בהתרוממות הרוח את סעודת שבת. חבל להשקיע זמן יקר זה בעריכת השולחן.
על כך נכתוב בע"ה במאמרנו בשבוע הבא.