המדריך היעיל לסדר פעיל – כיצד ניערך לליל הסדר

להורדה בפורמט PDF

המדריך היעיל לסדר פעיל – כיצד ניערך לליל הסדר

אתגרי ליל הסדר

ליל הסדר – לילה מיוחד, מרובה במצוות ומשופע בהלכות, מנהגים ופעולות. בשורות הבאות נמליץ על הכנה והיערכות לקראת הלילה המיוחד, ליל הסדר, כדי שנקיים כראוי את מצוות ליל הסדר ובמרכזן סיפור יציאת מצרים, כמו גם את מצות 'והגדת לבנך'.

הדמויות המרכזיות בליל הסדר הם הילדים, ועלינו למצוא את הדרכים להשאיר אותם עירניים, ולהפעיל אותם שישאלו / יאזינו / ישיבו לשאלות, שיהיו חלק פעיל מהסדר.

אתגרי ליל הסדר רבים: א. להחזיק את הילדים הקטנים ערים (גם בשבת רגילה), ב. להחזיק את כולם בריכוז למשך כל ההגדה, ג. לשלב את כולם בפרט במשפחה בה קיים פער בטווח הגילאים בין הגדולים לקטנים. ד. הבדלי מנהגים, בפרט כשלשולחן הסדר מסבות כמה משפחות, ה. אתגר חשוב, להתייחס לכולם, ללא הפליה. ו. להיות ערים וערניים לאורך כל הסדר (מייגע, בפרט לאחר ההכנות והניקיונות), ז. עמידה בזמנים, להספיק אכילת אפיקומן עד חצות, ח. לקיים את כל מצוות הלילה כראוי (חלקן דאורייתא), והאתגר המרכזי – שכולם יהיו מרוצים.

 

5 עקרונות חינוך בליל הסדר

ליל הסדר מושתת על חמישה עקרונות בחינוך, שנכונים לכל השנה, ובודאי לליל הסדר:

  • מה נשתנה – דרך שאלה ותשובה. המלבי"ם אומר שסיפור בדרך שאלה ותשובה מעורר את התרגשות הלב. ר' יחזקאל אברמסקי ביאר שיש נעימות מיוחדת לדברים כשנאמרים כתשובה לשאלה.
  • המחשה – בליל הסדר אנו משתמשים בהמחשות רבות, כדוגמת כרפס, מרור, חרוסת ועוד. לכל פריט יש ייעוד וסיבה. כמו גם לפעולות השונות, שאנו עושים בליל הסדר כדוגמת יחץ, הסיבה ועוד. חז"ל הדגישו זאת במילים "יכול מראש חודש? … לא אמרתי אלא בשעה שמצה ומרור מונחים לפניך".
  • סיפור – "מעשה בר' אליעזר… והיו מספרים ביציאת מצרים…". בלילה הזה יש להרבות בסיפור יציאת מצרים, למעט בדרשות ופלפולים, שהרי חמשת התנאים ותלמידיהם עסקו בסיפור יציאת מצרים.
  • חזרה ושינון – "וכל המרבה לספר ביציאת מצרים הרי זה משובח". לחזור ולשנן את הסיפור לילדים, כל אחד ברמתו. לא להסתפק בידיעה מהעבר, משנה שעברה.
  • קליות ואגוזים – התגמול פעל עוד בימי חז"ל, כפי שאמרו לתת לילדים 'קליות ואגוזים'. מומלץ מאד להצטייד בליל הסדר בפרסים כתגמול לשאלה ו/או תשובה יפה, כדי לעודד את הילדים להשתתף. [לוודא שאין בפרסים מוקצה, ושהממתקים אינם חלביים].

 

 

התארגנות לקראת ליל הסדר

  1. ניתן לחלק את קטעי הקריאה, בפרט לילדים, שיתכוננו לקטע שיקריאו בפומבי בליל הסדר.
  2. כיום ניתן להשמיע לילדים את שירי ליל הסדר בימים שנותרו עד החג, שיכירו וייערכו.
  3. עזרים לליל הסדר – הגדות לילדים, תמונות מספרות, אמצעי המחשה, פרסים, ממתקים.
  4. חשוב להקפיד שמשתתפי הסדר (לא רק הילדים) ישנו בצהרי ערב פסח ויאגרו כוחות, שיהיו עירניים.
  5. תחילת הסעודה בשעה מאוחרת יחסית, מומלץ לאכול כראוי (במגבלות ההלכתיות) בשעות שלפני החג.
  6. הישיבה סביב שולחן הסדר הינו שלב רגיש, מעבר לזמן היקר שנמשך. כדי לחסוך עגמת נפש וזמן יקר, כדאי לארגן את סדר הישיבה סביב שולחן הסדר מבעוד יום, לפני כניסת החג.
  7. שולחן הסדר מכיל פריטים רבים. מומלץ לארגן את השולחן מבעוד יום, כדי לחסוך בזמן היערכות.
  8. כדאי להכין מבעוד יום קערות לנטילת ידים, מגבות, קיטל לעורך הסדר (לנוהגים ללבוש קיטל).
  9. להכין בקבוקי יין / מיץ ענבים, גביעים המכילים שיעור עפ"י ההלכה (לזכור להכשיר את הגביעים).
  10. מצות בכמות מספיקה. במידה ומשתמשים במצות יד, (בפרט אם נאפו ערב חג) לוודא הפרשת חלה.
  11. בחלק ממצוות האכילה יש להקפיד על אכילת כזית/ים מצה או מרור, וכן שתיית רביעית ב-4 כוסות. הואיל ולא ניתן בליל הסדר למדוד, ראוי לעשות זאת לפני החג, לדעת מהם שיעורי האכילה והשתיה.
  12. פריטי הסדר – כרפס, מרור, ביצה צלויה, זרוע צלויה, חרוסת, מי מלח.
  13. לזכור לכוון את שעון השבת, שיכבה בשעה מאוחרת יותר מאשר בשבת רגילה.

 

דגשים לעורך הסדר

  • להיערך כראוי ולהכין את ההגדה. לבוא לליל הסדר מוכנים עם שאלות ותשובות, רעיונות וסיפורים.
  • לא לשלוח את הילדים מהשולחן מיד לאחר שאלות 'מה נשתנה'. תפקידם לא הסתיים, הוא רק החל. בשלב זה אנו משיבים לשאלות הילדים. מטרת הקושיות היתה לקבל תשובות והסברים.
  • יש ילדים שלאחר ששרו 'מה נשתנה' בימים שלפני החג בצורה יפה, מקבלים בליל הסדר "פחד קהל", הם מתביישים או מסרבים לשיר. חשוב שלא ללחוץ עליהם, בודאי לא לעשות מזה ענין. יש לזכור ש'מה נשתנה' נתקנה בתחילת ליל הסדר. כדאי לאפשר לילד לשיר בהמשך ליל הסדר, כש"יתחמם" יותר.
  • בקרב חלק מהעדות נהוג לערוך מחזה שבו ממחישים את יציאת מצרים. ראוי לאמץ מנהג זה.
  • למצוא את הדרך לשלב את כולם, לתת לכל אחד את היחס הראוי. סביב השולחן מסבים ילדים ונוער בגילאים שונים, וברמות הבנה וידע שונים זה מזה.
  • מומלץ לשלב את הילדים בקטעי הקריאה, בעיקר בשלבים הראשונים של תחילת ההגדה.
  • בהגדה יש התייחסות לכל אחד מארבעת הבנים, כולל גם את הבן הרשע. מההתייחסות האישית ניתן ללמוד שיש לענות לכל אחד בהתאם להבנתו.
  • ב'עשר המכות' מנהגים רבים לקרוא כל מכה ולהטיף באצבע מכוס היין. יש רבים שממשיכים בקריאת ההגדה. ראוי מאד להתעכב בנקודה זו (או בהמשך הסדר) עם הילדים, ולהאריך בתיאור עשר המכות עפ"י מדרשי חז"ל, בכמה מישורים:
  1. לפרט מה היה במכה. ניתן לפרט את חיי בני ישראל במקביל למכה שחוו המצרים.
  2. להסביר מה היו נזקי כל מכה והשלכותיה על המצרים.
  3. לתאר מדוע הוכו באותה מכה. נימוקים רבים אודות 'מידה כנגד מידה'.
  4. להאריך בהסבר מה היו הניסים במכה.

הסברים אלו, בתוספת קריאת ההגדה הם קיום מצוות סיפור יציאת מצרים.

  • מאד חשוב להחמיא לילדים על כל שאלה / תשובה / רעיון נחמד. ראוי לתת לילד פרס או ממתק על כל השתתפות פעילה. התגמול מעודד אותם להשתתף באופן פעיל ומחזיק אותם עירניים לאורך הסדר.
  • מטרה חשובה בליל הסדר, שכל המסובים, בדגש על הילדים יזכרו את ליל הסדר לאורך זמן, שיותיר בהם רושם רב. לצורך כך עלינו לוודא שלאורך כל הסדר נשמרת אוירה נעימה , ללא מתחים.
  • לסיום, יש כלל "כל תכנית – על בסיס לשינויים". על אף שאנו נערכים ומכינים רעיונות והפעלות, יש מצבים שאינם צפויים. גם כשלא הכל פועל כמתוכנן, חשוב מאד "לזרום". יש לזכור שאוירה חיובית ולבבית סביב שולחן הסדר חשובה יותר מסיפור או רעיון נוסף.

להורדת קובץ הלכות לליל הסדר, ניתן להיכנס לאתר שלנו בכתובת https://shaalti.co.il/

ניתן לשלוח הודעה כתובה בוואטסאפ לנייד 052-9453811, או לכתובת מייל office@shaalti.co.il

בברכת פסח כשר ושמח

הרב חגי ולוסקי

עגלת קניות

רוצים לקבל מסרון יומי לנייד במגוון נושאים?

טעימה מהפרשה

רעיונות ערבים על פרשיות השבוע

שפע רעיונות וחומרים
על פרשיות השבוע ומועדים מחכים לכם

לאן לשלוח?

מלאו את הטופס וקבלו
קבצי הלכה מתומצתים , ברורים ומותאמים.

דילוג לתוכן