סדר הבטחת הקב"ה לעם ישראל

וְהוֹתִירְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ בְּכֹל מַעֲשֵׂה יָדֶךָ בִּפְרִי בִטְנְךָ וּבִפְרִי בְהֶמְתְּךָ וּבִפְרִי אַדְמָתְךָ לְטֹבָה כִּי יָשׁוּב ה' לָשׂוּשׂ עָלֶיךָ לְטוֹב כַּאֲשֶׁר שָׂשׂ עַל אֲבֹתֶיךָ (ל, ט)

סדר הטובה המובטחת: א. פרי בטנך ב. פרי בהמתך ג. פרי אדמתך, אך בפר' כי תבא הסדר שונה. מדוע שם הקדים 'פרי אדמתך' ל'פרי בהמתך'?

רבי חיים קניבסקי ביאר ב'טעמא דקרא' שחז"ל ביארו את הסדר לפי חודשי השנה: זמן קציר התבואה בחודשים ניסן אייר וסיון (ב"מ דף קו ע"ב). ובגמ' במסכת ראש השנה (דף ח ע"א) כתוב שזמן לידת הבהמות הוא בחודשים אב ואלול.

לפי זה ברור ההבדל ביניהם. בפרשת כי תבוא, הברכה היא על מצב שישראל צדיקים גמורים, וכתבה התורה את הטובה בסדר של ימות השנה. תחילה זמן התבואה ואח"כ זמן הבהמות, ולכן כתוב קודם "בפרי אדמתך" ורק אח"כ "פרי בהמתך".

לעומת זאת בפרשתנו מדובר כשבני ישראל חזרו בתשובה לאחר שחטאו וכל ההטבות נלקחו ע"י גויים. כעת מבטיח הקב"ה להשיב להם את כל ההטבות. ולכן כתבה התורה תחילה את ההטבה החשובה יותר, "פרי בהמתך", כפי שכתבו חז"ל (חולין פד ע"א): לעולם ימכור אדם שדה ויקח עתודים ואל ימכור עתודים ויקח שדה ולאחר מכן כתבה "ופרי אדמתך".

 

עגלת קניות

רוצים לקבל מסרון יומי לנייד במגוון נושאים?

טעימה מהפרשה

רעיונות ערבים על פרשיות השבוע

שפע רעיונות וחומרים
על פרשיות השבוע ומועדים מחכים לכם

לאן לשלוח?

מלאו את הטופס וקבלו
קבצי הלכה מתומצתים , ברורים ומותאמים.

דילוג לתוכן