ארכיון פרשת דברים - תורתך שאלתי https://shaalti.co.il/parshat_hashvua/דברים/פרשת-דברים/ ספרי חגי ולוסקי Wed, 19 Jul 2023 21:55:34 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 https://shaalti.co.il/wp-content/uploads/2021/07/fab-100x100.png ארכיון פרשת דברים - תורתך שאלתי https://shaalti.co.il/parshat_hashvua/דברים/פרשת-דברים/ 32 32 הנס הגדול שבנצחון על עוג https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%94%d7%a0%d7%a1-%d7%94%d7%92%d7%93%d7%95%d7%9c-%d7%a9%d7%91%d7%a0%d7%a6%d7%97%d7%95%d7%9f-%d7%a2%d7%9c-%d7%a2%d7%95%d7%92/ Wed, 19 Jul 2023 21:55:17 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=9080 כִּי רַק עוֹג מֶלֶךְ הַבָּשָׁן נִשְׁאַר מִיֶּתֶר הָרְפָאִים הִנֵּה עַרְשׂוֹ עֶרֶשׂ בַּרְזֶל הֲלֹה הִוא בְּרַבַּת בְּנֵי עַמּוֹן תֵּשַׁע אַמּוֹת אָרְכָּהּ וְאַרְבַּע אַמּוֹת רָחְבָּהּ בְּאַמַּת אִישׁ (ג, א) מה מלמדת התורה במילים אלו? מדרש אגדה: "סיפר בגדולתו וגבורתו של הקב"ה, שגיבור כמוהו מסר בידם". רמב"ן: "ענין הכתוב, שבא להגיד כי עוג זה נקרא מלך האמורי בעבור […]

הפוסט הנס הגדול שבנצחון על עוג הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
כִּי רַק עוֹג מֶלֶךְ הַבָּשָׁן נִשְׁאַר מִיֶּתֶר הָרְפָאִים הִנֵּה עַרְשׂוֹ עֶרֶשׂ בַּרְזֶל הֲלֹה הִוא בְּרַבַּת בְּנֵי עַמּוֹן תֵּשַׁע אַמּוֹת אָרְכָּהּ וְאַרְבַּע אַמּוֹת רָחְבָּהּ בְּאַמַּת אִישׁ (ג, א)

מה מלמדת התורה במילים אלו?

מדרש אגדה: "סיפר בגדולתו וגבורתו של הקב"ה, שגיבור כמוהו מסר בידם".

רמב"ן: "ענין הכתוב, שבא להגיד כי עוג זה נקרא מלך האמורי בעבור כי מלך עליהם, אבל הוא עצמו מן הרפאים הוא, ולהגיד על גבהו וגודלו כי היו הרפאים עם גדול ורם כענקים, אמר כי ערשו ערש ברזל, לא יסבול אותו ערש עצים כשאר בני אדם, והוא בעיר רבה שהיתה עיר מושבו, וכאשר השמידו בני עמון את הרפאים כאשר נזכר למעלה (ב, כא) ונלכדה עירו ניצל הוא לבדו מידם, וזהו שנאמר 'כי רק עוג נשאר מיתר הרפאים'".

ריב"א: "ולמה הכתוב מספר שבחו? כדי להודיע גבורתו של משה וכן הכתוב מגיד שבחו וכח גבורתו של גלית להודיע גבורתו של דוד. וכדי להודיע כי חצי גבורתו לא סיפר הכתוב שאין מספרין בכבוד הרשע".

הנצי"ב מוולוז'ין: "מפרש האיך היו כל כך ערי ממלכה במקום לא רחב כל כך, ושלא כדרך מלכים שאין להם הרבה ערי מלוכה, ובא הכתוב כי הוא נשאר מיתר הרפאים, ובהיות כל א' מהרפאים שמלך, היה לו עיר מלוכה בזה המחוז המשובח, ואח"כ ספו תמו ונשארו כולם ביד עוג".

 

הפוסט הנס הגדול שבנצחון על עוג הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
בכיה של חינם – לפרשת דברים https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%91%d7%9b%d7%99%d7%94-%d7%a9%d7%9c-%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%9d-%d7%9c%d7%a4%d7%a8%d7%a9%d7%aa-%d7%93%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%9d/ Wed, 19 Jul 2023 21:53:44 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=9077 בכיה של חינם – לפרשת דברים השבת מתחילים אנו לקרוא את ספר דברים, האחרון בחמישה חומשי תורה. בחומש זה כתובים דבריו האחרונים וצוואתו הרוחנית הגדולה של משה, המנהיג הגדול שנפרד מהעם בערבות מואב. בדבריו הכליל משה רבינו תוכחות רבות לבני ישראל, ואת חלקן אנו קוראים בפרשתנו. באחת מהן אמר להם משה לבני ישראל: "וַתֵּרָגְנוּ בְאָהֳלֵיכֶם […]

הפוסט בכיה של חינם – לפרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
בכיה של חינם – לפרשת דברים

השבת מתחילים אנו לקרוא את ספר דברים, האחרון בחמישה חומשי תורה. בחומש זה כתובים דבריו האחרונים וצוואתו הרוחנית הגדולה של משה, המנהיג הגדול שנפרד מהעם בערבות מואב. בדבריו הכליל משה רבינו תוכחות רבות לבני ישראל, ואת חלקן אנו קוראים בפרשתנו.

באחת מהן אמר להם משה לבני ישראל: "וַתֵּרָגְנוּ בְאָהֳלֵיכֶם וַתֹּאמְרוּ בְּשִׂנְאַת ה' אֹתָנוּ הוֹצִיאָנוּ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם לָתֵת אֹתָנוּ בְּיַד הָאֱמֹרִי לְהַשְׁמִידֵנוּ" (א, כז), ומבאר הספורנו פסוק זה וכותב: "בשנאת ה' אותנו, על מה שעבדנו עבודה זרה במצרים. לתת אותנו ביד האמורי, שאע"פ שיש לאל ידו לכבוש את האמורים ולהמיתם, יתן אותנו בידם להינקם".

הרב דסלר, בספרו מכתב מאליהו (חלק ב' עמוד 46) לומד מביאור הספורנו, שבני ישראל בכו באותו לילה בכי שמהותו תשובה וחרטה. אולם הבנה זו סותרת לכאורה את דברי חז"ל במסכת סנהדרין (דף קד ע"ב) שכותבים: "אמר רבי יוחנן: אותו הלילה, ליל תשעה באב היה, אמר להן הקב"ה לישראל: אתם בכיתם בכיה של חינם, ואני אקבע לכם בכיה לדורות".

השראת השכינה בעם ישראל

הרב דסלר מיישב זאת ומבאר שבכייתם אכן נבעה מהתעוררות חזקה וצורך משמעותי לעשות תשובה. אולם היצר הרע, ברוב תכסיסיות ועורמה, חרש מזימות ועירב "שמץ" של חוסר בטחון שהתעצם בהם, עד שאמרו "כִּי חָזָק הוּא מִמֶּנּוּ" (במדבר יג, לא). וידועים דברי חז"ל המובאים ברש"י "כביכול כלפי מעלה אמרו". בערמומיות רבה הביא אותם היצר הרע לירידה רוחנית, שהביאה אותם לפגם בבטחון בה' – חסרון בדביקות בה', שניתן היה לתקנו רק בבכיה לדורות.

בהמשך דבריו, מרחיב ומבאר הרב דסלר נושא זה, וכותב שהכרת ה' בפנימיות הלב היא השראת השכינה בעם ישראל. וע"י עבירות וחטאים והתקרבות לטומאה יוצר האדם חומת ברזל בין הנקודה הקדושה שבלבו לבין ה'אני' שלו. זו נקודת "שכינתא בגלותא", שהנקודה הפנימית של האדם אינה גלויה ומאירה, אלא חבויה וחשוכה. וכשם שיש גלות של השכינה לפרט, יש גם גלות השכינה של הכלל.

צער על גלות השכינה וחורבן בית המקדש, כמו גם על העדר יכולת להידבק כראוי בהקב"ה, זהו תיקון לגלות השכינה, כפי שאמרו חז"ל: "כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בשמחתה" (תענית ל ע"ב). ובמישור הפרטי, שרואה את התיקון בלבבו פנימה ושמח בו. על אף שקביעת בכיה לדורות יש בה משום עונש, אולם תכליתה לגרום לאדם שיצטער על חורבן בית המקדש הרוחני שבלב, וזו הדרך לגאולה.

מהותו של הבכי

פגם של חסרון בפנימיות יש לתקן במציאת דרך לתוך פנימיותו של האדם. כנגד בכיה של חינם, יש להציג בכיה אמיתית. חז"ל אומרים שכל השערים ננעלו, אולם "שערי דמעה לא ננעלו" (ברכות לב ע"ב). ובמידה שזוכה האדם לפתוח את ליבו ולהחדיר מהאמת הצרופה, בה במידה פתוחים לפניו שערי השמים.

אנו מתקרבים לתשעה באב. תקוותנו שבע"ה ייהפך לנו יום זה לששון ולשמחה, כדברי הנביא זכריה: "צוֹם הָרְבִיעִי וְצוֹם הַחֲמִישִי וְצוֹם הַשְבִיעִי וְצוֹם הָעֲשִירִי יִהְיֶה לְבֵית יְהוּדָה לְשָשוֹן וּלְשִמְחָה וּלְמֹעֲדִים טוֹבִים" (זכריה ח, יט), אולם אם חלילה ניאלץ להתענות בו, עלינו לדעת שבאמצעות חמשת העינויים שבתשעה באב לציורי החורבן שבקינות ניתן לחובה להתעורר ולהגיע לידי בכי אמיתי הנובע מהלב. עבודתנו ביום זה להבין ולדעת על מה יש להצטער ולידי מה צריך צער זה להביא.

הרב דסלר מסיים דבריו בציון עובדה מפליאה. לאורך השנים רואים אנו את יד ה' המנהיגה ומסובבת, שכן במרוצת הדורות, מאורעות היסטוריים רבים אירעו ביום זה. הרב דסלר מונה את האירועים: חורבן בית המקדש הראשון וחובן הבית השני, גירוש יהודי אנגליה, גירוש ספרד, מלחמת העולם הראשונה.

על ידי הצער והבכי באים לידי הכרה בגלות השכינה ובכך מכינים את דרך הגאולה. יזכנו הקב"ה לראות את אורו בקרוב בע"ה.

 

 

 

הפוסט בכיה של חינם – לפרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
גליון תורתך שאלתי דברים תשפ"ג https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%92%d7%9c%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%aa%d7%95%d7%a8%d7%aa%d7%9a-%d7%a9%d7%90%d7%9c%d7%aa%d7%99-%d7%93%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%aa%d7%a9%d7%a4%d7%92/ Tue, 18 Jul 2023 22:34:56 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=9071 הוֹאִיל מֹשֶׁה בֵּאֵר אֶת הַתּוֹרָה הַזֹּאת (א, ה) מהי התורה שביאר משה? חזקוני: "כל המצוות, גם עשרת הדברים ששמעו מפי הגבורה רצה הקב"ה שישמעום, גם הנולדים במדבר מפי ציר נאמן". ה' אֱלֹהֵינוּ דִּבֶּר אֵלֵינוּ בְּחֹרֵב לֵאמֹר (א, ו) מדוע הוסיף משה את המילים 'ה' אֱלֹהֵינוּ'? רבינו בחיי: "ה' אלהינו דבר אלינו. צריך שתשכיל כי בכל […]

הפוסט גליון תורתך שאלתי דברים תשפ"ג הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
הוֹאִיל מֹשֶׁה בֵּאֵר אֶת הַתּוֹרָה הַזֹּאת (א, ה)

מהי התורה שביאר משה?

חזקוני: "כל המצוות, גם עשרת הדברים ששמעו מפי הגבורה רצה הקב"ה שישמעום, גם הנולדים במדבר מפי ציר נאמן".

ה' אֱלֹהֵינוּ דִּבֶּר אֵלֵינוּ בְּחֹרֵב לֵאמֹר (א, ו)

מדוע הוסיף משה את המילים 'ה' אֱלֹהֵינוּ'?

רבינו בחיי: "ה' אלהינו דבר אלינו. צריך שתשכיל כי בכל הספר הזה שהוא משנה תורה ינהג משה להזכיר תמיד: 'ה' אֱלֹהֵינוּ', 'ה' אלהיך'".

אֵיכָה אֶשָּׂא לְבַדִּי טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם (א, יב)

מה היתה כוונת משה רבינו במילים 'טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם'?

ספורנו: "'טָרְחֲכֶם', בקטטות הקורות בלתי תביעת ממון. 'וּמַשַּׂאֲכֶם', בצרכי רבים. 'וְרִיבְכֶם', בעניני הדין ותביעת ממון".

אלשיך: "'טָרְחֲכֶם', שאתם מטריחים. 'וּמַשַּׂאֲכֶם', את רוע מידותיכם שהוא על הראשים ודברי רבותיכם. זהו שיעור כללות הענין".

וַתֹּאמְרוּ נִשְׁלְחָה אֲנָשִׁים לְפָנֵינוּ וְיַחְפְּרוּ לָנוּ אֶת הָאָרֶץ (א, כב)

מדוע משה נקט במילה 'וְיַחְפְּרוּ'?

רבינו בחיי: "יכנו הכתובים הרגול בלשון חפירה, כי החופר יחפש מה שבסתר".

וָאֶקַּח מִכֶּם שְׁנֵים עָשָׂר אֲנָשִׁים אִישׁ אֶחָד לַשָּׁבֶט (א, כג)

מדוע לא נקראו 'נשיאים'?

רמב"ן: "לא שיבח אותם בנשיאותם והיותם ראשי בני ישראל, כי אחרי שהרשיעו לא יספר בשבח הרשעים".

וַיֹּאמְרוּ טוֹבָה הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֵינוּ נֹתֵן לָנוּ (א, כה)

והרי המרגלים הוציאו עליה דיבה, ומדוע כתוב שאמרו שהיא טובה?

רש"ר הירש: "כולם היו תמימי דעה שהארץ היא משובחת, וגם הפירות שהביאו בידיהם העידו על כך. כל השאר היה רק הרושם הסובייקטיבי, שקומת הענק של התושבים עשתה על קטני האמונה. אילו היתה רוח נכונה בלב העם, היו שומעים מסיפור המרגלים רק את שבח הארץ, וכל השאר לא היה משפיע עליהם כלל".

הנצי"ב מוולוז'ין: "יהושע וכלב אמרו: 'טובה הארץ מאד מאד', הכניסו קוץ באליה שבה בכונה פנימית ברצון ה', אבל המרגלים בכלל אמרו רק שהיא טובה בפריה באין מחסור, רק שקשה הכבוש".

כִּי ה' אֱלֹהֶיךָ בֵּרַכְךָ בְּכֹל מַעֲשֵׂה יָדֶךָ (ב, ז)

מדוע פסוק זה נסמך לפסוק הקודם, 'אֹכֶל תִּשְׁבְּרוּ מֵאִתָּם בַּכֶּסֶף'?

רבינו בחיי: "בתמיה, וכי צריכין אתם לקנות אוכל ומים מאתם, והלא אינכם חסרים כלום? ולכך סמך לו: 'כי ה' אלהיך ברכך בכל מעשה ידיך… זה ארבעים שנה… לא חסרת דבר'".

כִּי ה' אֱלֹהֶיךָ בֵּרַכְךָ בְּכֹל מַעֲשֵׂה יָדֶךָ יָדַע לֶכְתְּךָ (ב, ז)

מה ביאור המילים 'יָדַע לֶכְתְּךָ'?

רש"ר הירש: "הוא נתן דעתו למסעך במדבר וכיוון אליו את השגחתו. בני עשו יופתעו לראות שה' סיפק את כל צורכי העם בארבעים שנות המסע במדבר. כך ילמדו דבר על כח ה' ועל השגחתו הכל יכולה".

הָאֵמִים לְפָנִים יָשְׁבוּ בָהּ עַם גָּדוֹל וְרַב וָרָם כָּעֲנָקִים (ב, י)

מיהם הָאֵמִים? ומדוע נקראו כך?

הנצי"ב מוולוז'ין: "אינו אומה שנקראת רפאים בימי אברהם אבינו, שאומה זו נקראת בימי משה רבינו 'חיוי', וישראל כבשוה, אבל האימים המה מקיני קנזי וקדמוני, ומואב כנו אותם בשם אימים על שם אימתם, כדכתיב בסמוך 'והמואבים יקראו להם אימים'".

כִּי רַק עוֹג מֶלֶךְ הַבָּשָׁן נִשְׁאַר מִיֶּתֶר הָרְפָאִים הִנֵּה עַרְשׂוֹ עֶרֶשׂ בַּרְזֶל… (ג, א)

מה מלמדת התורה במילים אלו?

מדרש אגדה: "סיפר בגדולתו וגבורתו של הקב"ה, שגיבור כמוהו מסר בידם".

ריב"א: "ולמה הכתוב מספר שבחו? כדי להודיע גבורתו של משה וכן הכתוב מגיד שבחו וכח גבורתו של גלית להודיע גבורתו של דוד. וכדי להודיע כי חצי גבורתו לא סיפר הכתוב שאין מספרין בכבוד הרשע".

אַל תִּירָא אֹתוֹ כִּי בְיָדְךָ נָתַתִּי אֹתוֹ (ג, ב)

מדוע הקב"ה אמר לו: 'אַל תִּירָא אֹתוֹ'?

מלבי"ם: "כי אצל סיחון הקדים ה' לאמר להם שיתגרו בו מלחמה ושינצחוהו…, אבל בעוג לא בא תחילה שום דיבור שילחמו אתו והוא בא לקראתם למלחמה פתאום, לכן אמר לו ה' 'אל תירא אותו', שזה נעשה מאתי שאימצתי את לבבו".

וְאֶת יְהוֹשׁוּעַ צִוֵּיתִי בָּעֵת הַהִוא לֵאמֹר… (ג, כא)

מדוע כתבה זאת התורה?

הנצי"ב מוולוז'ין: "לכאורה אך למותר הוא להזהיר ליהושע, שהרי הוא בעצמו אמר בשעת מרגלים 'ואתם אל תיראו את עם הארץ…', אלא שעיקר עסק של בני גד ובני ראובן לא לנחת ולרצון היה למשה, וגם יהושע ידע מזה שמסוכנים המה שני השבטים שיסורו מהר מעבודת ה', עד שבהיותם נפטרים ממנו הזהיר אותם ביחוד".

 

וַיִּרְדְּפוּ אֶתְכֶם כַּאֲשֶׁר תַּעֲשֶׂינָה הַדְּבֹרִים (א, מד)

מה ביאור הדימוי לדבורים?

בכור שור: "שעוקצין את האדם מכאן ומכאן ואינם ממיתין אותו, כך 'ויכום ויכתום', שהכריחו אותם, הכה ופצוע, אבל לא הרגום.

הפוסט גליון תורתך שאלתי דברים תשפ"ג הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%98%d6%b8%d7%a8%d6%b0%d7%97%d6%b2%d7%9b%d6%b6%d7%9d-%d7%95%d6%bc%d7%9e%d6%b7%d7%a9%d6%b7%d6%bc%d7%82%d7%90%d6%b2%d7%9b%d6%b6%d7%9d-%d7%95%d6%b0%d7%a8%d6%b4%d7%99%d7%91%d6%b0%d7%9b%d6%b6%d7%9d/ Sun, 16 Jul 2023 00:32:25 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=9065 אֵיכָה אֶשָּׂא לְבַדִּי טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם (א, יב) מה היתה כוונת משה רבינו במילים 'טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם'? רש"י: "'טָרְחֲכֶם' – מלמד שהיו ישראל טרחנין. היה אחד מהם רואה את בעל דינו נוצח בדין, אומר יש לי עדים להביא, יש לי ראיות להביא, מוסיף אני עליכם דיינין. 'וּמַשַּׂאֲכֶם' – מלמד שהיו אפיקורסין. הקדים משה לצאת, אמרו: […]

הפוסט טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
אֵיכָה אֶשָּׂא לְבַדִּי טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם (א, יב)

מה היתה כוונת משה רבינו במילים 'טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם'?

רש"י: "'טָרְחֲכֶם' – מלמד שהיו ישראל טרחנין. היה אחד מהם רואה את בעל דינו נוצח בדין, אומר יש לי עדים להביא, יש לי ראיות להביא, מוסיף אני עליכם דיינין. 'וּמַשַּׂאֲכֶם' – מלמד שהיו אפיקורסין. הקדים משה לצאת, אמרו: מה ראה בן עמרם לצאת? שמא אינו שפוי בתוך ביתו? איחר לצאת, אמרו: מה ראה בן עמרם שלא לצאת? מה אתם סבורים? יושב ויועץ עליכם עצות רעות וחושב עליכם מחשבות". 'וְרִיבְכֶם' – מלמד שהיו רוגנים".

רמב"ן: "על דרך הפשט רמז משה רבינו להם שלשת הדברים שאמר ליתרו שהיה הוא עושה לעם כמו שפירשתי שם (שמות יח, טו). והזכירן לישראל ברמז. אמר 'טָרְחֲכֶם' כנגד 'והודעתי את חוקי האלהים ואת תורותיו' (שם פסוק טז), כי טורח גדול היה ללמד ליוצאי מצרים החוקים והתורות ופירושם וביאורם וסודם. והזכיר 'וּמַשַּׂאֲכֶם' כנגד 'לדרוש אלהים' (שם פסוק טו), שהוא ענין תפלה שמתפלל עליהם. 'וְרִיבְכֶם', כפשוטו עניני המשפטים".

אלשיך: "'טָרְחֲכֶם', שאתם מטריחים. 'וּמַשַּׂאֲכֶם', את רוע מידותיכם שהוא על הראשים ודברי רבותיכם. זהו שיעור כללות הענין".

 

הפוסט טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
זהירות בתוכחה לזולת – לפרשת דברים https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%96%d7%94%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%aa%d7%95%d7%9b%d7%97%d7%94-%d7%9c%d7%96%d7%95%d7%9c%d7%aa-%d7%9c%d7%a4%d7%a8%d7%a9%d7%aa-%d7%93%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%9d/ Fri, 05 Aug 2022 04:43:24 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=6192 א, א   אֵלֶּה הַדְּבָרִים אֲשֶׁר דִּבֶּר מֹשֶׁה אֶל כָּל יִשְׂרָאֵל בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן בַּמִּדְבָּר בָּעֲרָבָה מוֹל סוּף בֵּין פָּארָן וּבֵין תֹּפֶל בפרשתנו משה רבינו מזכיר לבני ישראל את המסעות שלהם במדבר, תוך תוכחה על מעשיהם וחטאיהם. אומר רש"י על אופן התוכחה: "לפי שהן דברי תוכחות ומנה כאן כל המקומות שהכעיסו לפני המקום בהן, לפיכך סתם את […]

הפוסט זהירות בתוכחה לזולת – לפרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
א, א   אֵלֶּה הַדְּבָרִים אֲשֶׁר דִּבֶּר מֹשֶׁה אֶל כָּל יִשְׂרָאֵל בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן בַּמִּדְבָּר בָּעֲרָבָה מוֹל סוּף בֵּין פָּארָן וּבֵין תֹּפֶל

בפרשתנו משה רבינו מזכיר לבני ישראל את המסעות שלהם במדבר, תוך תוכחה על מעשיהם וחטאיהם. אומר רש"י על אופן התוכחה: "לפי שהן דברי תוכחות ומנה כאן כל המקומות שהכעיסו לפני המקום בהן, לפיכך סתם את הדברים והזכירן ברמז מפני כבודן של ישראל".

למדנו כלל גדול בהנהגה שבין אדם לחברו, בבוא משה להוכיח את בנ"י על חטאיהם הידועים, נמנע מלפרט את החטאים בפירוש והזכירם רק ברמז, כדי שלא לביישם. ללמדנו מה גדול כבוד הבריות וחובת זהירות בו.

וכך מצינו בחז"ל: (גיטין נז.) "אמר רבי אלעזר: בא וראה כמה גדול כוחה של בושה, שהרי סייע הקב"ה את בר קמצא והחריב את ביתו ושרף את היכלו". בית המקדש נחרב בגלל יחיד שבושתו הניעה אותו להיות "רודף" של כל ישראל ולמוסרם למלך רומי. אפילו בושה של אדם מושחת, בוקעת רקיעים, והיא היא שהחריבה את בית המקדש ושרפה את ההיכל.

נכונים הדברים כל השנה, ובפרט בימים אלו, של זכרון חורבן המקדש.

יהי רצון שייבנה בית המקדש במהרה

 

הפוסט זהירות בתוכחה לזולת – לפרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
סבר פנים יפות – לפרשת דברים ותשעה באב https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%a1%d7%91%d7%a8-%d7%a4%d7%a0%d7%99%d7%9d-%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%a4%d7%a8%d7%a9%d7%aa-%d7%93%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%95%d7%aa%d7%a9%d7%a2%d7%94-%d7%91%d7%90%d7%91/ Thu, 04 Aug 2022 22:15:16 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=6194 השבת מתחילים אנו לקרוא את ספר דברים, הספר האחרון בחמישה חומשי תורה. ספר זה הוא נאומו האחרון של משה, צוואתו הרוחנית הגדולה של מנהיג גדול, שנפרד מן העם בערבות מואב. אחת מבקשותיו של משה מן העם, בפתח דבריו היא: "שמוע בין אחיכם ושפטתם צדק". אומר להם משה: עוד מעט תיכנסו לארץ ישראל ולא אהיה עמכם, […]

הפוסט סבר פנים יפות – לפרשת דברים ותשעה באב הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
השבת מתחילים אנו לקרוא את ספר דברים, הספר האחרון בחמישה חומשי תורה.

ספר זה הוא נאומו האחרון של משה, צוואתו הרוחנית הגדולה של מנהיג גדול, שנפרד מן העם בערבות מואב. אחת מבקשותיו של משה מן העם, בפתח דבריו היא: "שמוע בין אחיכם ושפטתם צדק".

אומר להם משה: עוד מעט תיכנסו לארץ ישראל ולא אהיה עמכם, ובעזרת ה' תקימו מדינה משלכם. כדי להבטיח שנסיון בניית הארץ יצליח, תניחו בתשתית חברתכם את ה"שמוע בין אחיכם". כלומר, תחנכו עצמכם כבר בתחילת הדרך לשמוע ולהקשיב איש לרעהו כי זה דבר חיוני מאוד לבניית חברה מתוקנת.

משה הכיר היטב את אופי האדם ה"לא מקשיב" וה"לא מתחשב בזולת". כמה פעמים אמרנו לחבר "שמענו אותך כבר", 'שמענו' – בלשון עבר, ועכשיו אוטמים את האזניים?

המשנה במסכת אבות אומרת: "הווי מקבל את כל האדם בסבר פנים יפות", גם כשליבך אינו מחבב את פלוני ומעשיו אינם ראויים בעיניך, גם אז עליך לקבלו בספר פנים יפות  ומסבירות, להתייחס אליו ולשמוע את דבריו.

מקווים כולנו שיגיע משיח צדקנו במהרה, אולם אם לא יגיע, במוצאי שבת נציין את תשעה באב, יום בו נחרב בית מקדש הראשון לפני כ-2500 שנה ע"י הצבא הבבלי בראשות נבוכדנצאר, וכעבור כ- 500 שנים נחרב בית המקדש השני בגלל שנאת חינם.

כמה מצער שדווקא בימים אלו בהם עלינו להיות מאוחדים ומלוכדים, גובר יצר הפילוג והפירוד.

הגורל המשותף לכולנו מחייב להניח את הקטנוניות המאיימת להרחיב ולהגדיל את השסע ולעשות הכל כדי לכבד איש את רעהו.

גם אם לא מסכימים, אפשר וצריך להקשיב, להבין ולכבד. חובה עלינו להתאחד ולהתקרב איש אל רעהו ולחזק את תחושת הערבות ההדדית.

הפוסט סבר פנים יפות – לפרשת דברים ותשעה באב הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
הכל תלוי בכוונת העשיה https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%94%d7%9b%d7%9c-%d7%aa%d7%9c%d7%95%d7%99-%d7%91%d7%9b%d7%95%d7%95%d7%a0%d7%aa-%d7%94%d7%a2%d7%a9%d7%99%d7%94/ Wed, 03 Aug 2022 17:28:53 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=6182 לְכוּ נָא וְנִוָּכְחָה יֹאמַר ה' אִם יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ אִם יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע כַּצֶּמֶר יִהְיוּ (מתוך הפטרה של שבת זו, שבת חזון. ישעיהו א, יח) מה פירוש הלשון כשלג וכצמר? בבית המקדש הראשון הכפרה היתה בשלמות וכשלג זה לבן ממש, ואילו בבית המקדש השני הכפרה היתה בדרגה פחותה יותר, כצמר. יש שני סוגי לבן […]

הפוסט הכל תלוי בכוונת העשיה הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
לְכוּ נָא וְנִוָּכְחָה יֹאמַר ה' אִם יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ אִם יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע כַּצֶּמֶר יִהְיוּ
(מתוך הפטרה של שבת זו, שבת חזון. ישעיהו א, יח)
מה פירוש הלשון כשלג וכצמר?
בבית המקדש הראשון הכפרה היתה בשלמות וכשלג זה לבן ממש, ואילו בבית המקדש השני הכפרה היתה בדרגה פחותה יותר, כצמר. יש שני סוגי לבן – שלג זה לבן מאוד וצמר זה קצת פחות. גם בבית המקדש היו 2 דרגות: בבית ראשון היה בשלמות ובית שני פחות.
יש שני סוגי אדום, שני זה צמר לבן שצבוע אדום, זה לא אדום טבעי, אלא רק חיצוני, לעומת תולע שהוא אדום בעצם. אם העבירה היתה רק חטאיכם כשני שזה רק חיצוני אז כשלג ילבינו, הקב"ה מלבין ממש לבן אבל אם יאדימו כתולע שזה עבירה בעצם אז כצמר יהיו, לא יצא לבן כל כך.
זאת אומרת שהכל תלוי בצורת עשית העבירה, וכך גם במצוות, שני אנשים יכולים לעשות אותה מצוה ואחד עושה עם כוונה ומזה המצוה מגיעה לשלימות והשני עושה בלי כוונה, אנו צריכים לדעת שבכל פעולה בודקים אותנו באיזה דרגה וכוונה אנו עושים, האם בשלימות או בצורה חיצונית.

הפוסט הכל תלוי בכוונת העשיה הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
אישור לבני גד ובני ראובן לכבוש את ארץ כנען – דבר תורה – פרשת דברים https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%90%d7%99%d7%a9%d7%95%d7%a8-%d7%9c%d7%91%d7%a0%d7%99-%d7%92%d7%93-%d7%95%d7%91%d7%a0%d7%99-%d7%a8%d7%90%d7%95%d7%91%d7%9f-%d7%9c%d7%9b%d7%91%d7%95%d7%a9-%d7%90%d7%aa-%d7%90%d7%a8%d7%a5-%d7%9b%d7%a0/ Wed, 03 Aug 2022 05:07:55 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=6179 רַק נְשֵׁיכֶם וְטַפְּכֶם וּמִקְנֵכֶם יָדַעְתִּי כִּי מִקְנֶה רַב לָכֶם (ג, יט) מדוע משה כפל לשונו והזכיר את המקנה פעמיים בפסוק זה? ומדוע בפרשת מטות, כשהזכירו בני גד ובני ראובן את הצאן לפני הטף, תיקן אותם ואמר "ערים לטפכם וגדרות לצאנכם", ולא ציין את הנשים, ואילו בפסוק זה הזכיר משה תחילה את הנשים? הנצי"ב מוולוז'ין מקדים […]

הפוסט אישור לבני גד ובני ראובן לכבוש את ארץ כנען – דבר תורה – פרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
רַק נְשֵׁיכֶם וְטַפְּכֶם וּמִקְנֵכֶם יָדַעְתִּי כִּי מִקְנֶה רַב לָכֶם (ג, יט)
מדוע משה כפל לשונו והזכיר את המקנה פעמיים בפסוק זה? ומדוע בפרשת מטות, כשהזכירו בני גד ובני ראובן את הצאן לפני הטף, תיקן אותם ואמר "ערים לטפכם וגדרות לצאנכם", ולא ציין את הנשים, ואילו בפסוק זה הזכיר משה תחילה את הנשים?
הנצי"ב מוולוז'ין מקדים לביאורו: שגם לצורך תלמוד תורה חל על אדם איסור לעזוב את אשתו ליותר משלוש שנים ברצף. אם כן, כיצד נתן להם משה רשות ללכת להילחם בארץ כנען עד לאחר כיבוש וחלוקה?
הוא מתרץ על פי המופיע בשאילתות דרב אחאי (שאילתא ד) שחל איסור גמור על אדם לאבד את ממונו. ואם רואה יהודי שרעהו מאבד את ממונו, מצווה למונעו מזה ואין בכך אפילו איסור של "ולא תונו איש את עמיתו", מפני שהוא מציל אותו מאיסור "בל תשחית".
משה אמר לבני גד ובני ראובן: "רק נשיכם", כיצד יכולים אתם ללכת להילחם כאשר נשיכם עגונות? "ידעתי כי מקנה רב לכם", וכיון שמחויבים אתם בשמירת רכושכם ואין לכם מרעה לצאן במקום אחר, לכן "יֵשבו בעריכם אשר נתתי לכם".

 

 

דבר תורה – פרשת דברים

הפוסט אישור לבני גד ובני ראובן לכבוש את ארץ כנען – דבר תורה – פרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
לעולם אל תאמינו לחיצוניות של מי שאינכם מכירים מקרוב – דבר תורה – פרשת דברים https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%9c%d7%a2%d7%95%d7%9c%d7%9d-%d7%90%d7%9c-%d7%aa%d7%90%d7%9e%d7%99%d7%a0%d7%95-%d7%9c%d7%97%d7%99%d7%a6%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%a9%d7%9c-%d7%9e%d7%99-%d7%a9%d7%90%d7%99%d7%a0%d7%9b%d7%9d/ Tue, 02 Aug 2022 05:07:02 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=6176 לֹא תַכִּירוּ פָנִים בַּמִּשְׁפָּט כַּקָּטֹן כַּגָּדֹל תִּשְׁמָעוּן (א, יז) מדוע הורה משה לכל בני ישראל עניינים של דיינים? רבי עזריה פיגו בספרו 'בינה לעיתים', מבאר שהתורה מזהירה "לא תכירו פנים במשפט", שהדיין לא יביט בפני העומדים לפניו לדין וינסה להחליט על פי מראיהם מי דובר אמת ומי להיפך, אלא "כקטון כגדול תשמעון", האזן לכל טענה […]

הפוסט לעולם אל תאמינו לחיצוניות של מי שאינכם מכירים מקרוב – דבר תורה – פרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
לֹא תַכִּירוּ פָנִים בַּמִּשְׁפָּט כַּקָּטֹן כַּגָּדֹל תִּשְׁמָעוּן (א, יז)
מדוע הורה משה לכל בני ישראל עניינים של דיינים?
רבי עזריה פיגו בספרו 'בינה לעיתים', מבאר שהתורה מזהירה "לא תכירו פנים במשפט", שהדיין לא יביט בפני העומדים לפניו לדין וינסה להחליט על פי מראיהם מי דובר אמת ומי להיפך, אלא "כקטון כגדול תשמעון", האזן לכל טענה היטב בתשומת לב. כך תגיע לחקר האמת.
התורה נקטה ב-כ' הדמיון וכתבה 'כַּקָּטֹן כַּגָּדֹל תִּשְׁמָעוּן', התואר 'קטון וגדול' אינו מוסב על העומדים לדין, אלא ביחס לטענות. על הדיין לשמוע אותן עד תומן, גם 'כַּקָּטֹן', מה שנראה שולי וחסר חשיבות, בוודאי 'כַּגָּדֹל', מה שנראה כך 'תִּשְׁמָעוּן'. רק כך ניתן להגיע לחקר האמת לפי חוקי התורה.
רובנו לא דיינים, אך אנחנו שופטים לא מעט. הרושם הראשוני מניע אותנו להסיק על אופי של אדם, כשהמראה החיצוני מתעתע. התורה מורה: 'לֹא תַכִּירוּ פָנִים', לא ניתן לשפוט אדם לפי הרושם הראשוני, 'כַּקָּטֹן כַּגָּדֹל תִּשְׁמָעוּן', יש לתת הזדמנות שווה לכל אחד להציג את אישיותו.
טיפ חשוב: לעולם אל תאמינו לחיצוניות של מי שאינכם מכירים מקרוב…

 

דבר תורה – פרשת דברים

הפוסט לעולם אל תאמינו לחיצוניות של מי שאינכם מכירים מקרוב – דבר תורה – פרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
למצוות ששמעו בני ישראל מהקב"ה יש שכר ללא גבול – דבר תורה – פרשת דברים https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%9c%d7%9e%d7%a6%d7%95%d7%95%d7%aa-%d7%a9%d7%a9%d7%9e%d7%a2%d7%95-%d7%91%d7%a0%d7%99-%d7%99%d7%a9%d7%a8%d7%90%d7%9c-%d7%9e%d7%94%d7%a7%d7%91%d7%94-%d7%99%d7%a9-%d7%a9%d7%9b%d7%a8-%d7%9c%d7%9c/ Mon, 01 Aug 2022 05:07:05 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=6174 ה' אֱלֹהֵי אֲבוֹתֵכֶם יֹסֵף עֲלֵיכֶם כָּכֶם אֶלֶף פְּעָמִים וִיבָרֵךְ אֶתְכֶם כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר לָכֶם (א, יא) מבאר רש״י: מהו שכתוב ״ויברך אתכם כאשר דבר לכם״? אלא אמרו לו: משה, אתה נותן קצבה לברכתנו? כבר הבטיח הקב"ה את אברהם (בראשית יג, טז) ״ושמתי את זרעך כעפר הארץ אשר אם יוכל איש למנות את עפר הארץ גם זרעך […]

הפוסט למצוות ששמעו בני ישראל מהקב"ה יש שכר ללא גבול – דבר תורה – פרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
ה' אֱלֹהֵי אֲבוֹתֵכֶם יֹסֵף עֲלֵיכֶם כָּכֶם אֶלֶף פְּעָמִים וִיבָרֵךְ אֶתְכֶם כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר לָכֶם (א, יא)
מבאר רש״י: מהו שכתוב ״ויברך אתכם כאשר דבר לכם״? אלא אמרו לו: משה, אתה נותן קצבה לברכתנו? כבר הבטיח הקב"ה את אברהם (בראשית יג, טז) ״ושמתי את זרעך כעפר הארץ אשר אם יוכל איש למנות את עפר הארץ גם זרעך ימנה״ אמר להם משה: זו משלי היא, אבל הוא יברך אתכם כאשר דבר לכם.
רבי ברוך ממז׳יבוז׳ ביאר את דברי רש״י, שבכל המצוות אנו מוצאים שיעור מדויק לקיום המצוה: אכילת מצה בכזית, 8 חוטי ציצית, 4 פרשיות תפילין ועוד. רק במצות אהבת ה׳ אין שיעור או גבול. מדוע?
את כל המצוות שמעו בני ישראל מפי משה, וכשם שיש גבול לכוחו של אדם, כך גם למצוות שנשמעו מפיו יש קצבה וגבול. בניגוד ל'אנכי ה׳ אלוקיך' ו'לא יהיה לך', ששמעו מפי הקב"ה, ולכן אין גבול למצוות אהבת ה׳.
וזה ההסבר בדברי רש״י, בני ישראל שאלו: אתה נותן קצבה לברכתינו, הרי הקב"ה הבטיח שאין לכך קצבה? השיב להם משה: ״זו משלי היא״. מצוות אלה שמעתם מפי ולכן יש להם גבול ומידה, וכך גם לשכר המובטח עליהם, בניגוד למצוות ששמעתם מהקב"ה, בהם תקבלו שכר ללא קץ.

 

 דבר תורה – פרשת דברים

הפוסט למצוות ששמעו בני ישראל מהקב"ה יש שכר ללא גבול – דבר תורה – פרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
אין להתחשב במספרם של הרשעים, גם אם יהיו הרוב – דבר תורה – פרשת דברים https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%90%d7%99%d7%9f-%d7%9c%d7%94%d7%aa%d7%97%d7%a9%d7%91-%d7%91%d7%9e%d7%a1%d7%a4%d7%a8%d7%9d-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%a8%d7%a9%d7%a2%d7%99%d7%9d-%d7%92%d7%9d-%d7%90%d7%9d-%d7%99%d7%94%d7%99%d7%95-2/ Sat, 30 Jul 2022 23:46:09 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=6172 ה' אֱלֹהֵיכֶם הִרְבָּה אֶתְכֶם וְהִנְּכֶם הַיּוֹם כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם לָרֹב (א,י) מבאר ה'אור החיים', שכוונת המילים 'ככוכבי השמים' על פי דברי חז׳׳ל שאמרו במסכת סנהדרין (דף כו ע"א) ״אין מנין לרשעים״. שגם אם יהיה מספרם של הרשעים רב, אין ריבויים ריבוי ואין להתחשב בדעתם כלל. רבי יוסף חיים, ה'בן איש חי' הטעים את דברי ה'אור החיים' […]

הפוסט אין להתחשב במספרם של הרשעים, גם אם יהיו הרוב – דבר תורה – פרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
ה' אֱלֹהֵיכֶם הִרְבָּה אֶתְכֶם וְהִנְּכֶם הַיּוֹם כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם לָרֹב (א,י)
מבאר ה'אור החיים', שכוונת המילים 'ככוכבי השמים' על פי דברי חז׳׳ל שאמרו במסכת סנהדרין (דף כו ע"א) ״אין מנין לרשעים״. שגם אם יהיה מספרם של הרשעים רב, אין ריבויים ריבוי ואין להתחשב בדעתם כלל.
רבי יוסף חיים, ה'בן איש חי' הטעים את דברי ה'אור החיים' במשל למלך מכוער וטיפש גדול. בקשו שרי המלך שהעם יעריץ את מלכם וידעו שאם יראו בכיעורו ויבחינו בטיפשותו ייגרם בכך בזיון לבית המלוכה, ולכן גזרו שאיש לא יראה את פני המלך ולא ישוחח אתו, למעט שבעה שרים שקרובים אליו.
השרים החניפו למלך באופן קבוע ואמרו לו שהוא יפה תואר ויפה מראה. יום אחד קיבל המלך במתנה ממלך אחר מראה גדולה עם מסגרת זהב. הביט המלך בדמות שנשקפה אליו מהמראה וגילה שהוא מכוער מאד. שאל המלך את השרים: מדוע שיקרתם לי ואמרתם שאני יפה?
השיבו לו השרים: למי אתה מאמין יותר, לנו או למראה? אנו שבעה ואילו היא אחת. אתם צודקים… השיב המלך הטיפש, אכן דעתכם היא דעת הרוב.
ביאר ה'בן איש חי': כאותו מלך טיפש, כך גם אותם אנשים המאמינים לדברי הרשעים בטענה ש״הם הרוב״… את האמת לא ניתן להכחיש.

 

דבר תורה – פרשת דברים

הפוסט אין להתחשב במספרם של הרשעים, גם אם יהיו הרוב – דבר תורה – פרשת דברים הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
אין להתחשב במספרם של הרשעים, גם אם יהיו הרוב https://shaalti.co.il/parashiot-idea/%d7%90%d7%99%d7%9f-%d7%9c%d7%94%d7%aa%d7%97%d7%a9%d7%91-%d7%91%d7%9e%d7%a1%d7%a4%d7%a8%d7%9d-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%a8%d7%a9%d7%a2%d7%99%d7%9d-%d7%92%d7%9d-%d7%90%d7%9d-%d7%99%d7%94%d7%99%d7%95/ Sat, 30 Jul 2022 23:18:54 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=parashiot-idea&p=6160 ה' אֱלֹהֵיכֶם הִרְבָּה אֶתְכֶם וְהִנְּכֶם הַיּוֹם כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם לָרֹב (א,י) מבאר ה'אור החיים', שכוונת המילים 'ככוכבי השמים' על פי דברי חז׳׳ל שאמרו במסכת סנהדרין (דף כו ע"א) ״אין מנין לרשעים״. שגם אם יהיה מספרם של הרשעים רב, אין ריבויים ריבוי ואין להתחשב בדעתם כלל. רבי יוסף חיים, ה'בן איש חי' הטעים את דברי ה'אור החיים' […]

הפוסט אין להתחשב במספרם של הרשעים, גם אם יהיו הרוב הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
ה' אֱלֹהֵיכֶם הִרְבָּה אֶתְכֶם וְהִנְּכֶם הַיּוֹם כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם לָרֹב (א,י)
מבאר ה'אור החיים', שכוונת המילים 'ככוכבי השמים' על פי דברי חז׳׳ל שאמרו במסכת סנהדרין (דף כו ע"א) ״אין מנין לרשעים״. שגם אם יהיה מספרם של הרשעים רב, אין ריבויים ריבוי ואין להתחשב בדעתם כלל.
רבי יוסף חיים, ה'בן איש חי' הטעים את דברי ה'אור החיים' במשל למלך מכוער וטיפש גדול. בקשו שרי המלך שהעם יעריץ את מלכם וידעו שאם יראו בכיעורו ויבחינו בטיפשותו ייגרם בכך בזיון לבית המלוכה, ולכן גזרו שאיש לא יראה את פני המלך ולא ישוחח אתו, למעט שבעה שרים שקרובים אליו.
השרים החניפו למלך באופן קבוע ואמרו לו שהוא יפה תואר ויפה מראה. יום אחד קיבל המלך במתנה ממלך אחר מראה גדולה עם מסגרת זהב. הביט המלך בדמות שנשקפה אליו מהמראה וגילה שהוא מכוער מאד. שאל המלך את השרים: מדוע שיקרתם לי ואמרתם שאני יפה?
השיבו לו השרים: למי אתה מאמין יותר, לנו או למראה? אנו שבעה ואילו היא אחת. אתם צודקים… השיב המלך הטיפש, אכן דעתכם היא דעת הרוב.
ביאר ה'בן איש חי': כאותו מלך טיפש, כך גם אותם אנשים המאמינים לדברי הרשעים בטענה ש״הם הרוב״… את האמת לא ניתן להכחיש.

הפוסט אין להתחשב במספרם של הרשעים, גם אם יהיו הרוב הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>