ארכיון ספירת העומר - תורתך שאלתי https://shaalti.co.il/maagal_hashana/ספירת-העומר/ ספרי חגי ולוסקי Thu, 23 May 2024 15:35:34 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://shaalti.co.il/wp-content/uploads/2021/07/fab-100x100.png ארכיון ספירת העומר - תורתך שאלתי https://shaalti.co.il/maagal_hashana/ספירת-העומר/ 32 32 משמעות ימי ספירת העומר https://shaalti.co.il/circle_of_year/%d7%9e%d7%a9%d7%9e%d7%a2%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%9e%d7%99-%d7%a1%d7%a4%d7%99%d7%a8%d7%aa-%d7%94%d7%a2%d7%95%d7%9e%d7%a8/ Thu, 23 May 2024 15:35:34 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=circle_of_year&p=12865 כג, טז עַד מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת הַשְּׁבִיעִת תִּסְפְּרוּ חֲמִשִּׁים יוֹם ימי ספירת העומר מעוררים בלב היהודי רגשות מנוגדים. לפי הרמב"ן בפרשתנו, ימי הספירה, כימי הכנה לקראת קבלת התורה, נחשבים לימי חול המועד, המחברים בין פסח לשבועות, בודאי שלא ימי אבלות. מאידך גיסא, חז"ל תיקנו לנהוג בימים אלו מנהגי אבלות, בשל מיתת תלמידי רבי עקיבא, שמתו בין […]

הפוסט משמעות ימי ספירת העומר הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
כג, טז עַד מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת הַשְּׁבִיעִת תִּסְפְּרוּ חֲמִשִּׁים יוֹם

ימי ספירת העומר מעוררים בלב היהודי רגשות מנוגדים. לפי הרמב"ן בפרשתנו, ימי הספירה, כימי הכנה לקראת קבלת התורה, נחשבים לימי חול המועד, המחברים בין פסח לשבועות, בודאי שלא ימי אבלות. מאידך גיסא, חז"ל תיקנו לנהוג בימים אלו מנהגי אבלות, בשל מיתת תלמידי רבי עקיבא, שמתו בין פסח לעצרת.

כלל ישראל ידע אסונות כבדים במשך שנותיו הארוכות, מבחינה מספרית, אסון זה אינו גדול בצורה יוצאת דופן. אלא, שמיתת תלמידי רבי עקיבא הביאה בכנפיה חורבן של עולם התורה. האבלות אינה רק על תלמידי רבי עקיבא, אלא אף על תורתו של רבי עקיבא.

בתפילה ותקווה לתיקון הפגם, אין לנו אלא להתמקד על נקודת הכשל של תלמידי רבי עקיבא: "שלא היו נוהגים כבוד זה בזה". לכל תלמיד ותלמיד ניתן פן אחר בתורת רבו הגדול, אך כל אחד הסתכל רק פנימה, על חלקו שלו, ולא חלק את הכבוד הראוי לחלקו של חברו. לפי רום מעלתם, לא הכירו תלמידי רבי עקיבא בכך שהתורה – תורה אחת היא, וחלק האחד תלוי וכרוך בחלקו של חברו, עד שכבוד האחד הרי הוא כבודם של כולם.

הפוסט משמעות ימי ספירת העומר הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
אחדות – לימי ספירת העומר https://shaalti.co.il/circle_of_year/%d7%90%d7%97%d7%93%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%99%d7%9e%d7%99-%d7%a1%d7%a4%d7%99%d7%a8%d7%aa-%d7%94%d7%a2%d7%95%d7%9e%d7%a8/ Thu, 23 May 2024 08:32:37 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=circle_of_year&p=12859 פרשת אמור, פותחת במילים "אמור אל הכהנים בני אהרן ואמרת אליהם" רש"י מבאר את כפל הלשון "אמור… ואמרת…", וכותב: "להזהיר גדולים על הקטנים". רבי אלימלך מליז'נסק שחי לפני כ – 250 שנים בפולין, הסביר את דברי רש"י: אמור… ואמרת… – להזהיר גדולים על הקטנים, להזהיר את האנשים הגדולים עם הקטנים, בדגש על המילה עם. יש […]

הפוסט אחדות – לימי ספירת העומר הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
פרשת אמור, פותחת במילים "אמור אל הכהנים בני אהרן ואמרת אליהם" רש"י מבאר את כפל הלשון "אמור… ואמרת…", וכותב: "להזהיר גדולים על הקטנים".

רבי אלימלך מליז'נסק שחי לפני כ – 250 שנים בפולין, הסביר את דברי רש"י: אמורואמרת… – להזהיר גדולים על הקטנים, להזהיר את האנשים הגדולים עם הקטנים, בדגש על המילה עם. יש כאן מסר חינוכי חשוב – כשאדם מטיף מוסר לילד או לנער, שלא יעשה זאת בצורה ישירה, כדי שהוא לא ייעלב ולא תיפול רוחו.

אז איך עושים זאת? על כך כותב רש"י: יזהיר גדולים עם הקטנים. את המסר העמוק יש להעביר בצורה עדינה ורגישה המתאימה לנפשו של הנער. הנער ישמע את התוכחה וממילא יבין שדברי המוסר מכוונים גם אליו.

שרשה של התוכחה צריך להיות באהבה, כפי שאמר שלמה המלך בספר משלי "אל תוכח לץ פן ישנאך הוכח לחכם ויאהבך" יהא בעינך האדם המוכח כחכם, והוכח אותו לא מתוך התנשאות, אלא מתוך אהבה ורצון לעזור, שמתוך דבריך יבין את התוכחה, ולא ירגיש רגשי נחיתות, ומתוך כך יקבל את דבריך.

אגב, זה אותו רבי אלימלך מליז'נסק שטבע את הבקשה המפורסמת בתפילה: "תן בלבנו שנראה כל אחד מעלת חברנו ולא חסרונם, ושנדבר כל אחד את חברו בדרך הישר והרצוי לפניך".

דברים אלו אקטואליים בכל יום, בודאי בעיצומם של ימי ספירת העומר, ימים שמציינים את אחד האסונות הגדולים שאירעו בהיסטוריה היהודית – פטירתם של 24000 תלמידי רבי עקיבא בפרק זמן קצר, לפני כ – 1900 שנים, כשהסיבה לכך, עפ"י הסבר חז"ל: משום שלא נהגו כבוד זה בזה.

אין לנו הבנה מה היה שם בדיוק, אולם עלינו להסיק את המסקנות ולהפיק את הלקחים מהמניע לאירוע טרגי זה, עלינו לחזק את היחס והכבוד איש לרעהו.

"תן בלבנו שנראה כל אחד מעלת חברנו ולא חסרונם, ושנדבר כל אחד את חברו בדרך הישר והרצוי לפניך".

 

הפוסט אחדות – לימי ספירת העומר הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
הלכות ספירת העומר – תשפ"ג https://shaalti.co.il/circle_of_year/%d7%94%d7%9c%d7%9b%d7%95%d7%aa-%d7%a1%d7%a4%d7%99%d7%a8%d7%aa-%d7%94%d7%a2%d7%95%d7%9e%d7%a8-%d7%aa%d7%a9%d7%a4%d7%92/ Wed, 12 Apr 2023 19:13:29 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=circle_of_year&p=7889 מצוה על כל אחד ואחד לספור ספירת העומר בעצמו, שנאמר "וספרתם לכם", (בלשון רבים), למדו מכאן חז"ל שתהיה ספירה בפי כל אחד. אם התכוון לצאת ידי חובה בספירת שליח צבור וגם שליח הציבור התכוון להוציאו, יוצא ידי חובתו בשמיעה, מדין 'שומע כעונה'. סופרים ספירת העומר בעמידה. מי שקשה לו לעמוד, רשאי לספור את העומר כשהוא […]

הפוסט הלכות ספירת העומר – תשפ"ג הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

]]>
  • מצוה על כל אחד ואחד לספור ספירת העומר בעצמו, שנאמר "וספרתם לכם", (בלשון רבים), למדו מכאן חז"ל שתהיה ספירה בפי כל אחד. אם התכוון לצאת ידי חובה בספירת שליח צבור וגם שליח הציבור התכוון להוציאו, יוצא ידי חובתו בשמיעה, מדין 'שומע כעונה'.
  • סופרים ספירת העומר בעמידה. מי שקשה לו לעמוד, רשאי לספור את העומר כשהוא יושב.
  • מצות ספירת העומר צריכה להיות בדיבור (אינו יוצא ידי חובה בהרהור), לכתחילה צריך להשמיע לאזנו, בכל לשון שהוא מבין. במוצאי שבת, יספרו את העומר קודם ההבדלה.
  • סופר לכתחילה בלילה לאחר צאת הכוכבים, (כ–18 דק' לאחר שקיעה), אין לספור לפני השקיעה.
  • מי ששאל אותו חברו אחר השקיעה "כמה הלילה לעומר?" אם לא ספר עדיין, ישיב לו: 'אתמול היה כך וכך לספירה', משום שאם יאמר לו 'היום כך וכך', לא יוכל לברך אחר כך על ספירת העומר.
  • מצוה לחנך את הקטנים לספור את העומר בכל יום עם ברכה. קטן ששכח לספור לילה אחד רשאי להמשיך לספור בברכה, משום חינוך, כדי להרגילו לברך בכל שנה לכשיגדיל.
  • 1/2 שעה החל מהשקיעה לא יאכל סעודת פת או עוגה יותר משיעור כביצה, כל עוד לא קיים מצות ספירת העומר. אם התחיל בסעודה והגיע זמן ספירת העומר, אינו צריך להפסיק מסעודתו לספור העומר, אלא יספור כשיסיים סעודתו. מותר לכתחילה לטעום פירות וכיו"ב לפני הספירה.
  • ברכת ספירת העומר

    • לא מברכים 'שהחיינו' על ספירת העומר, כיון שהספירה נתקנה זכר למקדש.
    • צריך לברך קודם שיספור העומר: "… אשר קדשנו במצותיו וציוונו על ספירת העומר" ולאחר הספירה אומרים "הרחמן הוא יחזיר עבודת בית המקדש למקומה במהרה בימינו".
    • אם ספר ספירת העומר בלי ברכה יצא ידי חובתו, משום שאין ברכות מעכבות.

    טעויות בספירת העומר

    • מי שבירך על ספירת העומר ובעת ברכתו היה סבור שבאותו יום עליו לספור כך וכך לעומר ולפני שספר נזכר שבאותו יום עליו לספור מנין שונה, יספור את העומר כראוי, ואין צריך לחזור ולברך.
    • מי ששכח לספור ספירת העומר בלילה – יכול להשלים בספירה למחרת, עד השקיעה. אם שכח להשלים גם למחרת ביום, ולא ספר עד הלילה ימשיך לספור בלילות הבאים ללא ברכה. אם טעה במנין הספירה (במנין הימים והשבועות), ולא נזכר עד הלילה שאחריו, דינו כמי שלא ספר כלל.
    • אם שכח לספור בתחילת הלילה – רשאי לספור כל הלילה.
    • מנהג נכון, לספור את העומר בביהכ"נ גם בשחרית בלי ברכה, נוסף לספירת העומר בלילה, כדי שמי ששכח לספור בלילה, יספור בשחרית, ויועיל לו שבימים הבאים יספור בברכה.

    הפוסט הלכות ספירת העומר – תשפ"ג הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

    ]]>
    הלכות ספירת העומר – תשפ"ב https://shaalti.co.il/circle_of_year/%d7%94%d7%9c%d7%9b%d7%95%d7%aa-%d7%a1%d7%a4%d7%99%d7%a8%d7%aa-%d7%94%d7%a2%d7%95%d7%9e%d7%a8-%d7%aa%d7%a9%d7%a4%d7%91/ Fri, 29 Apr 2022 00:26:05 +0000 https://shaalti.co.il/?post_type=circle_of_year&p=5641 מצוה על כל אחד ואחד לספור ספירת העומר בעצמו, שנאמר "וספרתם לכם", (בלשון רבים), למדו מכאן חז"ל שתהיה ספירה בפי כל אחד. אם התכוון לצאת ידי חובה בספירת שליח צבור וגם שליח הציבור התכוון להוציאו, יוצא ידי חובתו בשמיעה, מדין 'שומע כעונה'. סופרים ספירת העומר בעמידה. זקן או חולה שקשה להם לעמוד רשאים לספור העומר […]

    הפוסט הלכות ספירת העומר – תשפ"ב הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

    ]]>
  • מצוה על כל אחד ואחד לספור ספירת העומר בעצמו, שנאמר "וספרתם לכם", (בלשון רבים), למדו מכאן חז"ל שתהיה ספירה בפי כל אחד. אם התכוון לצאת ידי חובה בספירת שליח צבור וגם שליח הציבור התכוון להוציאו, יוצא ידי חובתו בשמיעה, מדין 'שומע כעונה'.
  • סופרים ספירת העומר בעמידה. זקן או חולה שקשה להם לעמוד רשאים לספור העומר כשהם יושבים.
  • לא מברכים 'שהחיינו' על ספירת העומר, כיון שהספירה נתקנה זכר למקדש. אם ספר ספירת העומר בלי ברכה יצא ידי חובתו, משום שאין ברכות מעכבות.
  • צריך לברך קודם שיספור העומר: "… אשר קדשנו במצותיו וצונו על ספירת העומר" ולאחר הספירה אומרים "הרחמן הוא יחזיר עבודת בית המקדש למקומה במהרה בימינו". מצות ספירת העומר צריכה להיות בדיבור (אינו יוצא ידי חובה בהרהור), לכתחילה צריך להשמיע לאזנו, בכל לשון שהוא מבין. במוצאי שבת, יספרו את העומר קודם ההבדלה.
  • מי שבירך על ספירת העומר ובעת ברכתו היה סבור שבאותו יום עליו לספור כך וכך לעומר ולפני שספר נזכר שבאותו יום עליו לספור מנין שונה לעומר יספור את העומר כראוי, ואין צריך לחזור ולברך.
  • סופרים את העומר בלילה לכתחילה לאחר צאת הכוכבים, (כ – 18 דקות לאחר השקיעה), בכל מקרה, אין לספור עומר לפני שקיעת החמה.
  • מי ששכח לספור ספירת העומר בלילה – יכול להשלים בספירה למחרת, עד השקיעה. אם שכח להשלים גם למחרת ביום, ולא ספר עד הלילה ימשיך לספור בלילות הבאים ללא ברכה. אם טעה במנין הספירה (במנין הימים והשבועות), ולא נזכר עד הלילה שאחריו, דינו כמי שלא ספר כלל.
  • אם שכח לספור בתחילת הלילה – רשאי לספור כל הלילה. מנהג נכון, לספור את העומר בביהכ"נ גם בשחרית בלי ברכה נוסף לספירת העומר בלילה, כדי שמי ששכח לספור בלילה, יספור בשחרית, ויועיל לו שבימים הבאים יספור בברכה.
  • מצוה לחנך את הקטנים לספור את העומר בכל יום עם ברכה. קטן ששכח לספור לילה אחד רשאי להמשיך לספור בברכה, משום חינוך, כדי להרגילו לברך בכל שנה לכשיגדיל.
  • קטן שנעשה בר מצוה באמצע ימי הספירה – מחלוקת האם רשאי להמשיך לספור בברכה. יש דעות שאינו רשאי להמשיך לספור בברכה, משום שבהיותו קטן היה פטור מספירה זו ונהג בה רק מדין חינוך, אלא ישמע את הברכה מהש"ץ בכל לילה ולאחר מכן יספור העומר עם הקהל. (כך פסק המ"ב והרב עובדיה יוסף זצ"ל) ויש דעות הסוברות שקטן שבאמצע הספירה נעשה בר מצוה ימשיך לברך. (ר' שלמה זלמן אוירבך בהליכות שלמה, פניני הלכה).
  • מי ששאל אותו חברו אחר השקיעה "כמה הלילה לספירת העומר?" אם לא ספר עדיין, ישיב לו: 'אתמול היה כך וכך לספירה', משום שאם יאמר לו 'היום כך וכך', לא יוכל לברך אחר כך על ספירת העומר. בפרט יש להיזהר בערב ל"ג בעומר אחר שקיעת החמה של יום ל"ב לעומר, שלא יאמר לפני שספר 'הלילה ל"ג לעומר', כדי שיוכל לחזור ולספור בברכה.
  • בימי הספירה חצי שעה קודם שקיעת החמה לא יאכל סעודה של פת או עוגה יותר משיעור כביצה, כל עוד לא קיים מצות ספירת העומר. ואם התחיל בסעודה בהיתר, (קודם לכן), והגיע זמן ספירת העומר, אינו צריך להפסיק מסעודתו, לספור העומר, אלא יספור העומר כשיסיים סעודתו. אבל אם התחיל באיסור, כיון שאין טורח כלל להפסיק, פוסק מסעודתו וסופר ספירת העומר. ומותר לכתחילה לטעום פירות וכיוצא בזה לפני ספירת העומר.
  • הפוסט הלכות ספירת העומר – תשפ"ב הופיע לראשונה ב-תורתך שאלתי.

    ]]>